Soutěž Xenofobie, rasismus, neonacismus (Prosinec 2012, Leden 2013, 11. 04. 2013)

Ostravský výbor Českého svazu bojovníků za svobodu pořádal v letošním roce 3. ročník studentské vědomostní soutěže na téma Xenofobie, rasismus, neonacismus.

Školní kolo soutěže proběhlo na naší škole v prosinci 2012 a v lednu 2013 a týkalo se vědomostních testových otázek spojených s problematikou xenofobie, rasismu a neonacismu. Zúčastnili se ho studenti A4.B a L4. Do druhého kola soutěže postoupilo 5 studentů z L4 – Erik Holub, Denisa Vitouchová, Lucie Kubicová, Lucie Pekarčíková a Jana Hniličková. Úkolem studentů v dalším kole bylo napsat eseje s vlastními myšlenkami a postřehy na výše uvedená témata.

11. 04. 2013 v budově Krajského úřadu Moravskoslezského kraje proběhlo slavnostní vyhodnocení 3. ročníku této soutěže. Všichni naši studenti byli oceněni ve druhé skupině a získali přehrávače MP3.

Mgr. Jana Kondeková

Článek o soutěži

Městský výbor Českého svazu bojovníků za svobodu Ostrava připravil, již po úspěšných dvou ročnících, 3. ročník studentské znalostní soutěže pro ostravské střední školy. Předcházející dva ročníky byly zaměřeny na téma „Novodobé dějiny našeho státu“, pro letošní 3. ročník bylo zvoleno vysoce aktuální téma „Rasismus, xenofobie, neonacizmus“. Soutěž byla vyhlášena v červnu loňského roku na Výstavišti Černá louka v Ostravě u příležitosti Knižního veletrhu, kdy se současně uskutečnilo vyhodnocení 2. ročníku a předání cen vítězům. Tradičně již, jako v předešlých ročnících, převzal nad soutěží záštitu hejtman Moravskoslezského kraje pan Miroslav Novák.

Celkem bylo osloveno 35 ostravských středních škol, přičemž do soutěže se zapojilo 17 z nich. První kolo soutěže probíhalo na školách, kde studenti formou písemného testu odpovídali na 15 otázek z dané problematiky. Do soutěže se zapojilo na dvě stě studentů a vyučující pak sami zhodnotili jejich odpovědi a vybrali dva nejlepší, kteří postoupili do druhého kola.

Pro druhé kolo byly připraveny tři tématické okruhy dle zadání a studenti měli vypracovat formou eseje povinné téma „Neonacizmus“ a ze zbývajících dvou si mohli zvolit buď „Rasismus“, nebo „Xenofobii“. Výsledné práce pak zaslali na Městský výbor ČSBS Ostrava a odborná komise poté hodnotila nejen věcnou správnost, ale především to, jak se mladí dovedli vypořádat s literárním pojetím, dále jejich vlastní přístup, názorovou vyhraněnost a jejich pohled do budoucna.

Do druhého kola odeslalo své práce 32 studentů. Hodnocení jednotlivých prací nebylo vůbec jednoduché, neboť spousta definicí byla ve studentských pracích shodná. Komise proto rozhodla zařadit práce studentů do dvou skupin, přičemž zajímavější a nápaditější vlastní přístup k jednotlivým tématům pojalo 15 studentů, kteří zaujali místo v první skupině. Do druhé skupiny bylo zařazeno zbývajících 17 prací.

Slavnostní vyhodnocení soutěže a předání hodnotných věcných cen z oblasti elektroniky proběhlo na Krajském úřadě Moravskoslezského kraje 11. 4. 2013 za účasti vedoucího Kanceláře hejtmana PaedDr. Kuchaře. Součástí vyhodnocení byla i expozice tří panelů putovní výstavy „Mnichov-okupace-osvobození“, na jejímž zpracování se podíleli studenti Střední průmyslové školy v Ostravě-Vítkovicích. V neformální debatě se pak přítomní shodli, že současná mládež dokáže přemýšlet nad současností a nad jejími negativními jevy, formulovat své názory a vnímat atmosféru ve společnosti.

Ing. Jaromíra Michálková, tajemnice MěV ČSBS Ostrava

Pohled zúčastněné studentky

Dne 11. 04. 2013 se naše škola zúčastnila vyhlášení historické soutěže na téma xenofobie, rasismus a neonacismus. Soutěž pořádal MěV ČSBS. V prvním kole bylo našim úkolem odpovědět na otázky výše uvedených témat a do druhého kola se dostalo jen pět z nás. V tomto kole bylo našim úkolem napsat esej neboli úvahu, a to opět na témata xenofobie, rasismus a neonacismus. Ohodnoceni byli všichni zúčastnění druhého kola a to buď mp3 přehrávačem nebo tabletem. Pro každého z nás to byla dobrá zkušenost a rádi jsme se zúčastnili.

Denisa, L4