Security Through Education Anglie (03. 2010) (březen 2010)

Sekce společenských věd při Obchodní akademii Ostrava-Poruba dlouhodobě spolupracuje s Informačním centrem o NATO. Pro rozšíření informovanosti nabídlo IC NATO v březnu 2010 školám ČR účast na akci nazvanou Security Through Education 2010.

Šlo o první takovouto cestu středoškolských učitelů společenských věd do Anglie s možností navštívit 2 vojenské základny NATO – RAF Lakenheath (zde sídlí americká letecká základna) a RAF Waddington (sídlo britských leteckých sil). Za OA Ostrava-Poruba se cesty zúčastnila Mgr. Mária Vojtíšková.

Program byl pestrý. Vojáci skupinu českých učitelů seznámili s historií svých základen a s bojovými úkoly v misích minulých i současných.Ochotně odpověděli na všechny zvědavé otázky týkající se jejich nelehké práce. Souhlasili i s pózováním před fotoaparáty pro fotky „na památku“. Další snímky zachytily ukázky bojové techniky a zbraní, nácvik startů a přistávání vojenských letadel nebo pozorování práce dispečerů řízení letového provozu ve věži. Zajímavá byla i možnost poobědvat spolu s vojáky v posádkových jídelnách a okusit typická anglická i americká jídla.

Cesta do Anglie byla pro všechny učitele přínosem i po stránce poznávací, neboť zahrnovala i návštěvu historických měst jako například Bury St Edmonds, Lincolnu a hlavního města Londýna.Celou skupinu přijal na krátkou besedu velvyslanec ČR p. Michael Žantovský v budově české ambasády.

Budova velvyslanectví, která je zajímavou ukázkou moderní architektury, se nachází v prestižní londýnské čtvrti Kensington v těsné blízkosti mnoha jiných zahraničních zastupitelství. V jejím blízkém okolí zvou k procházkám překrásné Kensingtonské zahrady a proslulý rozlehlý Hyde park.

Mgr. Mária Vojtíšková

Fotogalerie

« z 2 »