Výstava Bodies Revealed (16. 10. 2014)

Ve čtvrtek dne 16. 10. 2014 studenti třídy 1.A, 1.B a 2.C navštívili Výstavu Bodies Revealed v Brně. Tato akce byla pořádána sekcí přírodních věd a byla tematicky zaměřená právě pro ty studenty, kteří mají v letošním školním roce v učebním plánu hodiny biologie. Pedagogický doprovod zajistila Mgr. Monika Chvostková, Ing. Jana Krejčí a PaedDr. Miroslava Majlišová.
Do Brna jsme odjížděli v časných ranních hodinách, sraz byl již v 6:20 h v prosklené hale vlakového nádraží Ostrava-Svinov. Cesta byla dlouhá, ale nikomu to nevadilo. Někteří dospávali brzké vstávání, jiní v družných hovorech utužovali přátelské, v některých případech i mezitřídní, vztahy. Do Brna jsme přijeli pár minut před devátou. Z vlakového nádraží jsme se vydali ke Galerii Vlněna, kde výstava probíhala. Byli jsme opravdu nepřehlédnutelní, vždyť naše ostravská banda byla 70členná!

Cestu dobře znal student 2.C Jakub Sojka, který nás během několika málo minut dovedl na místo. Zakoupili jsme vstupenky, rozdělili se do 3 skupin a čekali na přiděleného průvodce – studenta medicíny, který nás celou výstavou provázel, vše podrobně vysvětloval, objasňoval a odpovídal na naše zvídavé dotazy. Ještě před vlastním vstupem do galerie jsme byli vyzváni k odložení svých svršků, tašek, batohů a požádáni o vypnutí mobilních telefonů.
Vlastní výstava byla rozdělena do 9 tématických částí, které obsahují celotělové exponáty i detailní ukázky jednotlivých orgánů lidského těla. V jednotlivých sálech byly exponáty doplněny velkoplošnými obrazovkami s 3D animacemi znázorňujícími jednotlivé funkce lidských orgánů.

Vyslechli jsme odborný výklad ke kosterní, svalové, dýchací, cévní, oběhové, trávicí, nervové, vylučovací a rozmnožovací soustavě. K vidění bylo 200 exponátů z preparovaných lidských těl a 30 celotělových exponátů. Prohlédli jsme si lidská embrya v jednotlivých fázích nitroděložního vývoje. Viděli jsme řezy lidským tělem, které ukazují, jak funguje například magnetická rezonance nebo počítačová tomografie.

Výstava byla také zaměřená na prevenci proti civilizačním chorobám a kouření. Zvlášť poučné bylo vidět zakouřené plíce nebo játra postižená cirhózou. Pro spoustu našich studentů – kuřáků bylo velmi varující zjištění, jak by mohli jednou dopadnout při zachování stávajícího životního stylu.

Během 90 minutové komentované prohlídky jsme se dověděli spoustu cenných a užitečných informací o lidském těle. Třeba to, že ráno jsme po probuzení o 1 centimetr větší než večer, že nejsilnějšími svaly jsou jazyk a žvýkací svaly, že kosti jsou silnější než ocel, že nejtvrdší kost je čelist, že pokud by se zapojily všechny svaly v lidském těle do jediného pohybu, uzvedly by více než 10 tun, atd. Dověděli jsme se spoustu informací ohledně správné výživy a nezdravých životních návyků. Poučné a názorné bylo přirovnání, že naše tělo se zachová podobně jako banka. Co do něj v mládí vložíme, to si ve stáří vybereme.

Po ukončení prohlídky jsme měli cca 90 minutový rozchod. Někdo jej využil k nákupům, někdo si prohlédl pamětihodnosti města. Ve 14 hod jsme již seděli ve vlaku zpátky do Ostravy, kde jsme přijeli krátce po 16. hod.

Celá výstava byla zpracovaná velmi kvalitně, obohatila novým poznáním každého z nás. V hodinách biologie se budeme již za pár týdnů věnovat lidskému tělu a jednotlivým orgánovým soustavám, zaměříme se na zdravý životní styl, budeme se zabývat civilizačními nemocemi. A není názornější školní pomůcky, která by lépe popisovala všechny detaily fungování lidského těla. Bylo jedinečné v současné chvíli vidět anatomii i patologii člověka.

Proto také děkujeme vedení obchodní akademie, že nám umožnilo se této exkurze zúčastnit.

Ing. Jana Krejčí