Navštívili jsme největší distribuční centrum Kaufland v ČR

Žáci třídy 3. B se 5. května podívali do míst, kam se jen tak „běžný člověk“ nepodívá.

Díky projektu Partnerství mezi naší školou a společností Kaufland, jsme navštívili distribuční centrum (DC) v Olomouci, které svým obvodem okolo dvou kilometrů patří k největším v České republice.  Pro představu, plocha skladů představuje rozlohu sedmi fotbalových hřišť. Toto distribuční centrum bylo otevřeno v roce 2007, avšak již nyní začíná mít díky expanzi společnosti problémy s nedostatečnou kapacitou skladových prostor. Hodnota skladovaných zásob přesahuje 2 miliardy Kč. Distribuční centrum zaměstnává 450 zaměstnanců. Po vzniku zde pracovala převážná většina externích pracovníků, ale v současné době společnost volí formu zaměstnávání vlastních pracovníků. Denně do DC přijede cca 300 kamiónů se zbožím a zpětně je naloženo k zásobování jednotlivých provozoven cca 150.

S historií a současností DC jsme se seznámili na začátku exkurze formou krátké prezentace. Poté nás pan Beníček, provozní ředitel, spolu se svou kolegyní provedli po jednotlivých sekcích DC. Hned na začátku jsme se podívali do haly, která nás ohromila svou velikostí a pracovním nasazením pracovníků, kteří jezdili vysokozdvižnými vozíky, manipulovali s paletami plných zboží, a to až do výšky 11 metrů. Tento čilý ruch, připomínající rušnou městskou ulici, nám všem bral dech a s obdivem jsme sledovali tento „sehraný koncert“. Následovaly haly plné různých více obrátkových a maloobrátkových surovin. Mnohým z nás se oči rozsvítily při pohledu na regály plné různých druhů nápojů, sladkostí, jiným zase v o poznání menší hale plné ovoce a zeleniny.

Na závěr naší prohlídky jsme se podívaly do sekce mražených potravin, kde teplota dosahovala  -20˚C. Tyto skladové prostory jsou plně automatizované a po krátkém zhlédnutí tohoto skladu jsme se všichni těšili na příjemné sluneční paprsky.

V závěru této exkurze se s námi naši průvodci rozloučili, studentům předali cenné informace s možností uplatnění ve společnosti Kaufland po studiu. Z této exkurze jsme si všichni odnesli řadu informací a zajímavých zážitků.

Zapsala Ing. Helena Svršková

Fotogalerie