2. A čte – čtěte s námi

Společně s 2. A jsme se v květnu zapojili do projektu Evropa čte – čtěte s námi!, dozvěděli jsme se, že jeden z pěti patnáctiletých neumí moc dobře číst a že literární dovednosti postrádá v Evropě 73 milionů dospělých. Právě proto vznikla tato kampaň, která byla spojená s 23. dubnem, kdy slavíme Světový den knihy a 9. květnem, kdy začíná mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha.

V rámci celoevropské kampaně Europe reads! jsme měli poměrně volnou ruku, jak se k projektu přidat, ale rozhodli jsme se držet základních instrukcí – jako skupina či jednotlivci jsme si měli vybrat někoho (ideálně mladšího), najít si čas a chvíli mu či jí číst, u toho jsme pořídili fotografie, které jsme nakonec také úspěšně zařadili do naší prezentace a odeslali organizátorům. Vzhledem k časovému presu nebylo naší hlavní prioritou být co nejoriginálnější, a tedy aspirovat na celorepublikového vítěze projektu, ale za účast jsme získali alespoň záložky do knihy, a to se počítá.

Tímto bychom i Vás ostatní chtěli podpořit a vyzvat ke čtení, čtěte si pro radost a čtěte si společně, ať už s mladšími sourozenci či s rodiči. V dnešním online světě máme sice tendenci na knížky zapomínat, ale bez nich bychom jako společnosti nikdy nebyli tam, kde jsme teď, a je potřeba si to připomínat.

Vezměte knihu k vodě a nezapomeňte ji sbalit na dovolenou či tábor a užijte si léto i se čtením.

Veronika Polachová

Fotogalerie