Maraton psaní dopisů

Maraton psaní dopisů je mezinárodní akcí, kde miliony lidí po celém světě píšou dopisy proti bezpráví s cílem pomoci konkrétním lidem. Každoročně bývá pořádán kolem 10. prosince ve spojitosti se Dnem lidských práv. Tato akce má dlouhou historii i v České republice a pravidelně se do ní zapojujeme i my.

Jaké je motto a základní myšlenka Maratonu psaní dopisů?

Někdy dokáže obyčejný dopis změnit lidský život. Napište ten svůj. Připojte se k největší lidskoprávní akci na světě a pomozte lidem, kteří jsou nespravedlivě pronásledováni a vězněni.

Stále na světě existují země, kde se svobodný názor nebo kritika mocných trestá. Právníci, reportéři, ale i účastníci demonstrací nebo obránci lidských práv jsou nespravedlivě vězněni a perzekvováni po celém světě. Právě takovým chce Maraton psaní dopisů pomoci.

Více informací k Maratonu psaní dopisů uvádí společnost Amnesty International na svém webu: https://www.maraton.amnesty.cz/

Jak jsme se zapojili my?

Uvědomujeme si, že svoboda, lidská práva a spravedlnost nejsou samozřejmostí. Jsou to hodnoty, které je potřeba bránit na celém světě.  V prosinci 2020 v době prezenční výuky se naši studenti opět zapojili do této akce. Stejně jako v minulých letech probíhal Maraton psaní dopisů pod záštitou školního parlamentu.

V tomto roce studenti svými podpisy podpořili následující pronásledované a odsouzené:

  • Jani Silva, kolumbijská farmářka: její příběh se jmenuje Vyhrůžky smrtí za ochranu Amazonského pralesa, Kolumbie.
  • Trojka z El Hiblu, kluci z Guiney a Pobřeží slonoviny: jejich příběh nese název Hrozba doživotí kvůli záchraně životů, Malta.
  • Paing Phyo Min, básník: příběh odsouzení k šesti letům vězení kvůli tzv. slam poetry (specifický styl básnickozpívaného přednesu), Myanmar, do roku 1989 Barma.
  • Germain Rukuki, pracovník nevládní organizace: příběh 32 let za mřížemi kvůli boji proti trestu smrti, Burundi.
  • Nassima al-Sadahová, spisovatelka a ochránkyně lidských práv v Saúdské Arábii: příběh uvěznění za ochranu práv žen, Saúdská Arábie.
  • Melike a Özgür, studenti biologie z Technické univerzity Blízkého východu v Ankaře: příběh trestního stíhaní kvůli pořádání LGBT průvodu, Turecko.

 

Pokud vás tyto příběhy zaujaly, blíže se s nimi můžete seznámit v odkazu: https://www.maraton.amnesty.cz/?gclid=CjwKCAiAuoqABhAsEiwAdSkVVMLc24P1OIeCASGDpH-RUNAs6HNZhbK6tX-zCTPx3C09JM4aLhjKKRoCNmMQAvD_BwE

Možná, že si kladete otázku, proč právě dopis. Dopis má i v digitální době obrovskou sílu. Je to nástroj, který přispívá k tvorbě mezinárodního tlaku na politiky a úředníky v daných zemích. Zaplavením kanceláří mocných se daří dosáhnout propuštění nebo zlepšení podmínek u více než třetiny z těch, za které Amnesty bojuje. A to není málo.

 

K milionům lidí, kteří se přidávají po celém světě, se přidali i studenti 1.A, 1.B, 1.C, 2.A, 2.B, 2.C, 4.A, 4.B. Obchodní akademie Ostrava-Poruba. Patří jim velké poděkování a respekt.

Děkujeme i vedení školy, které uradilo plnou výši poštovného. Dopisy směřují do Kolumbie, na Maltu, do země jihovýchodní Asie Myanmar (do r. 1989 Barma), do státu ve střední Africe Burundi, na velvyslanectví Saúdské Arábie v Praze a do Turecka.

Mgr. Jana Kondeková
Za školní parlament Barča, Lenka, Eliška, Michal, Filip, Zuzana, Liana, Klára a Isabelle 2.A
Fotogalerie Trang Son Tran 2.A
Klára Volná, Chrisula Česlová, Tereza Kozlovská, Simona Petrušková 4.B

Fotogalerie