Kariérové poradenství

Kariérové poradenství

Jako kariérová poradkyně studentům poskytuji informace o přijímacím řízení na VŠ a individuální konzultace v této oblasti.

Kontakt:

PhDr. Ladislava Pechová, výchovná a kariérová poradkyně OA Ostrava-Poruba

Konzultační hodiny:

Čtvrtek:           10:30 – 11:30 nebo po předchozí domluvě jiné termíny

e-mail:            ladislava.pechova@oa-poruba.cz

telefon:         597 317 790, kl. 204

Můj kabinet najdete v prvním patře hlavní budovy, konzultační hodiny jsou uvedeny výše, nebo si můžete domluvit individuální termín.

 

Kariérové poradenství:

  • Tato problematika je aktuální především pro studenty 3. a 4. ročníku
  • Doporučuji sledovat pracovní server Moodle – sekce Výchovné poradenství – elektronické newslettery – Kam po maturitě, Jak na VŠ. Najdete tam novinky, zajímavosti, konkrétní pracovní nabídky, aktuální změny apod.

Jako kariérová poradkyně studentům současných 4. ročníků doporučuji, aby se v prvním pololetí školního roku zaměřili především na intenzivní přípravu k maturitní zkoušce a zlepšení výsledků v prvním pololetí. Váš studijní průměr může podstatně ovlivnit vaše šance na přijetí.

Včas si vytipujte obory, které vás zajímají, a zjistěte si požadavky u přijímacího řízení.

V prosinci bývá první kolo Národních srovnávacích zkoušek, které požaduje většina fakult VŠ u přijímacího řízení. Jejich systém vysvětlím na přednášce (pravděpodobně v listopadu) a poradím, jak postupovat, abyste dosáhli co nejlepších výsledků. Termíny a místa zkoušek najdete na výše uvedené sekci Moodlu.

Je pravidlem, že většina fakult požaduje podání přihlášky ke studiu na VŠ do konce února, ale jsou i výjimky (např. u uměleckých škol). Na přednášce vysvětlím technické podrobnosti podávání přihlášek.

Od září vám budu pravidelně předávat informační materiály, které připravuje CERMAT. Pokud hledáte informace o zkouškách, které vás čekají u přijímacího řízení, na výše uvedené sekci v Moodlu si můžete vyzkoušet testy OSP, MAT aj. A pokud vůbec nevíte, kterým směrem se vydat, naleznete tam i testy

Při výběru studijních oborů na VŠ a VOŠ vám mohou pomoci následující linky:

www.scio.cz
www.najdivs.cz
www.vysokeskoly.cz
www.tutor.cz
www.ssvs.cz
www.aleph.cz
www.infoabsolvent.cz

Odkazy na nejčastěji volené VŠ:

www.osu.cz – Ostravská univerzita
www.vsb.cz – Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava
www.upol.cz – Univerzita Palackého v Olomouci
www.opf.slu.cz – Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné
www.slu.cz – Slezská univerzita v Opavě

V případě jakýchkoli dotazů v oblasti kariérového poradenství jsem vám k dispozici a  neváhejte mne kontaktovat osobně, telefonicky nebo mailem.