Přijímací řízení na VŠ pro školní rok 2023

Přednáška pro studenty 4. ročníku

V rámci kariérového poradenství připravila výchovná a kariérová poradkyně pro studenty 4. ročníku přednášku o přijímacím řízení na VŠ v roce 2023. Pozváni byli všichni studenti 4. ročníku, z kapacitních a organizačních důvodů proběhly dvě přednášky za sebou, první pro 4.A a 4.B a v následující hodině byli pozváni studenti 4.C. Účast byla dobrovolná, celkem se jí zúčastnilo 43 studentů.

Kariérová poradkyně vysvětlila základní pojmy týkající se terciálního studia a představila koncepci jednotných přijímacích zkoušek na VŠ, které realizuje agentura SCIO. Národně srovnávací zkoušky proběhnou letos v šesti termínech, první z nich se uskuteční již 10. 12. 2022. SCIO navíc letos nově nabízí i termín nanečisto – 12. 11. 2022. Testy lze letos napsat prezenčně nebo online.

PhDr. Pechová dále prezentovala podmínky přijetí u vybraných studijních programů, které se liší podle požadavků jednotlivých fakult, porovnala jejich specifika, upozornila na možná úskalí a z vlastní praxe připojila několik doporučení. Většina fakult požaduje již jen elektronickou formu přihlášek. Rozhodně doporučujeme využít Dny otevřených dveří, VŠB-TU je letos připravuje na 27. a 28.1.2023 a OU také na pátek 27.1.2023. Studenty zajímala především obsahová náplň jednotlivých testů OSP, MAT a ZSV. V následné diskusi výchovná poradkyně odpovídala na konkrétní dotazy.

Podle předběžného průzkumu by letos většina studentů 4. ročníku chtěla pokračovat ve studiu na VŠ nebo VOŠ. Nejčastější volbou se jeví studium ekonomie, informatiky a učitelství, několik studentů zvažuje studium v zahraničí.

Informace, které zazněly na přednášce včetně zajímavých internetových odkazů, jsou umístěny na výukovém portálu Moodle v sekci Výchovné poradenství. Na školní mail byly všem studentům 4. ročníku zaslány informace: Co je to status studenta?, Jak a kdy ho mohu uplatnit? Jak postupovat, když se mi nepodaří odmaturovat?, Jak postupovat, když se mi nepodaří dostat se na VŠ?

V každém případě budou nyní studenti 4. ročníku čelit velkým výzvám, které nasměrují jejich kariéru a budoucí život. Všichni jim přejeme hodně štěstí!

PhDr. Pechová,
výchovná a kariérová poradkyně